O NAMA

Naša ideja vodilja je da gostima iz Srbije i inostranstva predstavimo domaću kuhnju i da u modernom ambijentu podsetimo (ili upoznamo) drage nam goste na stare specijalitete srpske kuhinje.

Restoran poseduje prelepu baštu koja je prava oaza i utočište od gradske vreve. Sama unutrašnjost lokala odiše toplinom i urednošću neprikosnovenog truda i zalaganja kolektiva kao i kvalitetno obučenog osoblja, koje dočekuje i ispraća svakog gosta uz širok osmeh sa željom da vam naš restoran postane i ostane omiljena stanica porodičnih i poslovnih sastanaka i obroka uz pažljivo biran dnevni i večernji muzički repertoar.

 

ISTORIJAT

Na adresi Savski trg broj 2, u samom centru i stecištu gradskih dešavanja, davne 1884., po ugledu na železničke stanice svetskih metropola, izgrađena je i otvorena prva Železnička stanica u Beogradu. Projektovana po planovima arhitekte Dragutina Milutinovića na mestu koje se tada zvalo Ciganska bara a kasnije Bara Venecija, Beograd je po prvi put mogao da se pohvali monumentalnim zdanjem železničke stanice, na čijem je otvaranju prisustvovalo više hiljada građana i preko 200 inostranih zvanica.

Prvi voz je krenuo ka Zemunu 20. avgusta 1884. (01. septembra po novom kalendaru) , a njegovi prvi putnici bili su kralj Milan, kraljica Natalija i prestolonaslednik Aleksandar Obrenović. Prvi voz ka Nišu krenuo je na put od 14 sati tri dana kasnije, dok je 15. septembra niška linija uvedena kao redovna. Već 1885. na novu prugu stigao je Orijent ekspres, koji će kasnije postati jedan od najslavnijih vozova u istoriji svetskih železnica.

U vreme izgradnje,  zgrada Železničke stanice predstavljala  je jedno od najmonumentalnijih zdanja i simbola tadašnje kraljevske prestonice.

Upravo zbog tog istorijskog značaja, same pozicije, izgleda zgrade i svega što zgrada sama nosi, smatrali smo da je najbolje rešenje za mesto poput ovog, restoran sa tradicionalnom srpskom kuhinjom. Iako je već postojao restoran na samom mestu Stanice 1884., uz podršku Železničke stanice i našim dugogodišnjim znanjem i iskustvom, u junu 2017. otvorili smo Restoran Stanica 1884 i samim tim podigli rejting zgrade kao i celog kraja na jedan sasvim novi, viši nivo.

Info telefon: +381 66 66 55 444

Restoran Stanica 1884, Savski trg 2, Beograd

(ZGRADA GLAVNE ŽELEZNIČKE STANICE)

© 2018 Stanica 1884. All rights reserved